Cylindervägen 12 131 27 Nacka strand
Ring oss: 08 - 635 34 50

Om företaget

Sidebar

Om oss

Ehn & Land har sedan starten 1950 varit ett familjeägt företag med den stabilitet och värdegrund som kommer med det. Vi är stolta över att kunna leverera högsta möjliga servicenivå och kvalitet, som sträcker sig från tillgänglighet till snabbt underhåll och service.

Vi etablerar långsiktiga relationer med våra kunder och strävar efter att vara en naturlig del i deras vardagliga verksamhet. Genom att göra detta kan vi erbjuda våra kunder de bästa lösningarna.

Under snart 70 år har Ehn & Land varit en av de ledande leverantörerna av verktyg och maskiner till nordisk verkstadsindustri. I samarbete med de främsta tillverkarna i Europa kan vi erbjuda ett unikt, produktsortiment inom våra konceptområden.

Ehn & Land är i hög grad ett kunskapsföretag, som tack vare medarbetarnas kompetens och erfarenhet garanterar optimala lösningar för varje kund.

Verksamheten präglas av högsta möjliga servicegrad från tillgänglighet och korrekta leveranstider till snabb underhållsservice. Företagets huvudkontor ligger i Nacka Strand och service, lager samt utställningshall ligger i Jönköping

 

1950

Ehn & Land grundas

År 1950 startades Ehn & Land AB av Erich Ehn och Bernard Land. Ehn var en god administratör och ekonom medan Land, som ursprungligen kom från Tyskland, var den gode säljaren och teknikern. De båda var under 40-talet arbetskamrater och arbetade tillsammans på en av dåtidens drakar ACMA Axel Christianssons Maskin AB. De startade med Wickman som agentur som då endast tillverkade 5-spindliga automater, vilket var en nyhet för svensk industri. Tyskarna hade ännu inte kommit igång efter kriget så engelska och amerikanska maskiner dominerade marknaden.

1959

Bernard Land tar över

1959 avled Erich Ehn och Bernard Land övertog den övriga femtioprocentiga aktieposten och blev således ensam ägare av bolaget. Han arbetade i liten skala med en offertingenjör och en sekreterare till hjälp samt en person som på halvtid skötte ekonomin.

1969

Lennart Karåker förvärvar bolaget

Vid 65 års ålder, år 1969, avled Bernhard Land. Hans dotter som övertog bolaget valde att försöka sälja bolaget. Lennart Karåker, som då var i försäljningsledningen hos kollegan Gerber, blev genom vissa omständigheter erbjuden att köpa bolaget. Efter förhandlingar övergick bolaget i hans ägo 1:a december 1969.

1986

Företaget växer

Bolaget utvecklades och många nya agenturer tillkom i försäljningsprogrammet vilket medförde expansion och nyanställningar. Lokalerna blev för små och under en 10-årsperiod flyttades kontor och lager 3 gånger. Vid 4:e flyttningen hamnade vi på Mariehällsvägen i Bromma.

Lundén & Lindhe AB startades 1932. Lennart Karåker var god vän med Staffan Lundén, ägare av Lundén & Lindhe AB, och blev 1978 invald i bolagets styrelse. Staffan Lundén avled mycket hastigt 1986, varför Lennart Karåker blev utnämnd som VD för bolaget.
Förhandlingar med bolagets nya ägare inleddes, varvid man enades om att Lennart Karåker övertog 100 % av aktieposten i Lundén & Lindhe, vilket skedde på hösten 1986. Samtidigt genomfördes flyttning av bolaget från Birger Jarlsgatan till fastigheten i Bromma där Ehn & Land AB hade sitt kontor och lager

1994

Ett bolag

1994 integrerades Lundén & Lindhe i Ehn & Land som en egen verktygsavdelning men med fortsatt marknadsföring under Lundén & Lindhe namnet.

2000

Generationsskifte

Lennart Karåker går i pension och överför sina aktier till  Björn och Ulf Karåker.

2010

Flyttar till Nacka Strand

Ehn & Land flyttar huvudkontor och lager till nya lokaler i Nacka strand.

2014

Generationsskifte och flyttar lagret till Jönköping

Ulf Karåker går i pension och överför aktierna till sina döttrar Madeleine och Pernilla Karåker.
Lager och service flyttar till nya lokaler i Jönköping, där även showroom och utbildningslokaler etableras.